Geslachtstest

Geslachtsbepaling via DNA test
Het is niet altijd mogelijk om het geslacht van een jonge valkparkiet te kunnen herleiden aan de hand van de mutaties van het ouderkoppel. Het geslacht kan dan worden vastgesteld door middel van een DNA test. Het voelen aan het bekken of kijken naar de wangvlek is niet betrouwbaar.

Hoe gaat dat in zijn werk?
De bekendste laboratorium in Nederland is die van Gendika. De prijzen variëren tussen diverse bedrijven van €4,50 per test tot aan €15,- . Om de kosten voor de koper zo laag mogelijk te houden, kozen wij vaak ervoor om naar het buitenland te sturen. In principe werken de meeste laboratoria hetzelfde, alleen krijg je bij Gendika papieren toegezonden en bijvoorbeeld bij Sexadodeaves is het de bedoeling dat je alles zelf uitprint, zo ook het certificaat. Helaas heeft Sexadodeaves nog wel eens verkeerde uitslagen. De doorlooptijd bij Gendika is maximaal 5 werkdagen en Sexadodeaves kan wel 8 werkdagen zijn.

Een ander goedkoop laboratorium is MybirdDNA. Inmiddels hebben wij hier goede ervaringen mee en sturen wij het hier ook wel eens naar toe. Andere laboratoria zijn Tauros Diagnostik, en Birdgenetics. Birdgenetics heeft ook betrouwbare resultaten en stuurt je de uitslag op binnen 5 werkdagen na aankomst van de post.

Formulier invullen
Wij melden ons bijv. online aan bij het laboratorium en bestellen daar de gewenste hoeveelheid testen. Na betaling kun je het aanvraagformulier bekijken. Online vul je vervolgens de gegevens van de vogel in, zoals soort/mutatie en ringnummer. Het is altijd verstandig het ringnummer in te vullen, vooral bij meerdere testen.

Testen geslacht valkparkiet

(foto: Gendika)

Veren plukken
Vervolgens plak je ongeveer 5-10 veertjes, die vers zijn verwijderd bij de vogel, op het formulier. Uitgevallen veren die in de kooi liggen kan je niet meer gebruiken. Bij voorkeur trek je uit de streek van de cloaca (anus), maar uit de borststreek is ook voldoende.  Waar je moet trekken staat aangegeven op het formulier. Het plukken van deze veertjes is aan te raden als deze al helemaal uit de pennen zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken voelen ze hier vrijwel niks van. Het handigste is om veren te plukken voordat ze uitgevlogen zijn (4 weken oud) zodat ze dan nog makkelijker te pakken zijn. Gebruik altijd een pincet/steriele latex handschoenen of was elke keer je handen. Raak de schacht niet aan met je vingers om te voorkomen dat jouw DNA op de veer komt, of dat de veer bevuilt raakt en testen daardoor onmogelijk is. Nadat alles is ingevuld en opgeplakt, kan de envelop op de post.

Uitslag
Online in je account kun je de status van je aanvraag zien. Deze veranderd op het moment dat je zending binnen is. Uiteindelijk zal in je account de uitkomst van de test te zien zijn en kun je het bijbehorende geslachtscertificaat downloaden. In het geval van Gendika of Birdgenetics, krijg je, indien je hiervoor gekozen hebt een certificaat thuis gestuurd en ook via de e-mail de uitslag. Zij werken ook met zakjes waar je de veren in moet doen om op te sturen.

Bij de aankoop van je valkparkiet krijg je vervolgens dit certificaat van ons mee, samen met een formulier waar alle gegevens over de vogel op staan. Dit kun je dan voor je eigen administratie gebruiken. Als een valkparkiet met een “te reserveren/te koop” bericht erop staat dan staat er altijd bij of er een geslachtstest gedaan wordt of al gedaan is.

Ook is het mogelijk om bij de genoemde bedrijven te testen op ziektes.