*Foto’s mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. *
Mutatie is de benaming voor de verschillende kleurslagen die er zijn bij valkparkieten. Wil je meer weten over de mutatieleer van valkparkieten bekijk dan deze link om wat basiskennis op te doen over de vererving en splits.
Basisinformatie
Elke valkparkiet heeft een vleugelbalk en heeft dus standaard wit bij de vleugels. Bij sommige wildkleur varianten kan hier wat geel doorzitten.
Geslachtsbepaling
Let op: Het is zo dat elke valkparkiet totdat ze een goede rui hebben gehad (meestal na 9 maanden wel geruid) eruit ziet als een pop. Na de rui zal een man gaan kleuren op de kop (uitgezonderd bij bont) en zal deze indien die opaline (vlekjes op de rug) is geheel egaal worden. Ook zal na de rui de staart aan de onderkant egaal van kleur worden (bij bonte poppen kan de onderkant ook egaal zijn) en onder de vleugels ook egaal kleuren. Zie hieronder de afbeelding van twee volwassen wildkleuren als voorbeeld.
De intensiteit van de wangvlek geeft geen 100% garantie over het geslacht evenals spots op bepaalde plaatsen. Dit is een fabel waar je niet op kan vertrouwen. Totdat een valkparkiet een goede rui heeft gehad kan je dus aan uiterlijk niet het geslacht bepalen. Weet je de ouders dan kan een kweker met verstand van mutaties dit soms berekenen. Vaak kan je wel aan gedrag merken of je een pop of man hebt. Maar ook hier kan het zijn dat sommige poppen wat kunnen fluiten. Wil je zekerheid dan kan je altijd een geslachtstest laten uitvoeren.
Geslachtsbepaling bij bont
Bij een bonte zal er niks aan de kop veranderen en in het bont patroon. Heb je een bonte zonder opaline erin dan zal je aan uiterlijk niet kunnen zien wat het geslacht is, ook niet na de rui. Heb je opaline in combinatie met bont dan kan het enkele ruien duren voordat het opaline verdwijnt bij de man. Een pop behoudt altijd haar opaline/vlekjes!
Verschillende mutaties herkennen
Je kan al makkelijk onderscheid maken tussen de mutaties door als eerste te kijken naar de wangvlek.
– Grijze, witte wang/kop -> dit zijn altijd witmasker varianten
– Gele of zacht oranje/gele wangen -> bleekmasker of geelwang varianten
– Rode wangvlek -> overige, zoals de wildkleur varianten, pale fallow of een lutino.
In de dierenwinkel en bij de meeste kwekers zal je niet zo snel de volgende mutatie’s vinden: pale fallow, bronze fallow, geelwang, bleekmasker en gezoomde varianten.
Grijze of witte wang/kop zonder geel op lichaam
Rode ogen:
– Donker lichaam -> pale fallow witmasker indien witte wang/kop dan is het een volwassen man.
– Vrijwel wit lichaam of met op de uiteindes van de vleugels wat bruin of over het lichaam -> bronze fallow witmasker of witmasker lutino (albino). Bij een cinnamon bronze fallow witmasker zal het bruin op de vleugels vijwel geheel wegvallen.
Donkere ogen:
– Geheel grijs is een jonge witmasker of een volwassen witmasker pop
– Grijs met een wit masker -> volwassen witmasker man
– Grijs met in ieder geval wit aan het einde van de vleugels en bij de kuif -> bonte witmasker
+ allemaal witte vlekjes op de rug dan is je valkparkiet ook nog opaline
+ witte kuif en uiteindes van de vleugels wit dan is die ook nog bont
Als de kleur bruin is ipv grijs dan spreken we erover dat er cinnamon in zit.
Gele of zacht oranje/gele wangen
Rode ogen:
– donker lichaam ->pale fallow bleekmasker of een pale fallow geelwang (zeldzaam)
– wit lichaam met gele kuif -> bleekmasker of geelwang lutino of bronze fallow combinatie
Donkere ogen:
– Donker lichaam -> bleekmasker of geelwang
+ allemaal gele vlekjes op de rug dan is je valkparkiet ook nog opaline
+ gekleurde gele kuif en uiteindes van de vleugels geel/wit dan is die ook nog bont
Door vererving is te bepalen of je bleekmasker of geelwang in je bezit hebt. Vraag ons ernaar als je hulp nodig hebt.
Rode wangvlek
Rode ogen:
– donker lichaam -> pale fallow variatie
– wit lichaam en gele kuif -> lutino of bronze fallow variatie. Bronze fallow onderscheidt zich van lutino door de zacht bruine vleugeluiteindes. Bij een cinnamon bronze fallow zal echter het bruin op de vleugels vijwel geheel wegvallen waardoor die veel lijkt op een lutino.
Donkere ogen:
– grijs of bruin lijf -> wildkleur of cinnamon variatie
+ allemaal gele vlekjes op de rug dan is je valkparkiet ook nog opaline
+ gekleurde gele kuif en uiteindes van de vleugels geel/wit dan is die ook nog bont
Als de kleur bruin is ipv grijs dan spreken we erover dat er cinnamon in zit. Bij lutino zie je dan een bruinachtige waas.
Gezoomd
Heeft de valkparkiet een zoming op de vleugels dan is die gezoomd. Gezoomd is een mutatie die de kleur van de veren reduceert, en ze een lichtere kern geeft. Gezoomd heeft verschillende varianten. Je hebt namelijk een enkelvoudige variant (ef), en een dubbelvoudige (df). In enkelvoudig gezoomd zijn ook weer 2 typen te vinden namelijk: donker type, en lichte type.
Gezoomd is een aparte mutatie, doordat maar 1 van de ouders het met zich mee hoeft te dragen om het zichtbaar te krijgen bij de jongen. Echter kunnen valkparkieten gezoomd enkel zichtbaar meedragen, dus niet als split.
Gezoomd is soms lastig te zien. Dit komt omdat gezoomd soms enkel te zien is op de veren van de vleugel, dit kun je zien door de vleugel te spreiden. Omdat dit leidt tot ontelbaar mutatie varianten hebben wij deze even buiten de beschouwing om bij elke mutatie een gezoomd variant te plaatsen.
Benieuwd wat jouw valkparkiet voor mutatie is omdat je er toch niet uit komt? Stuur ons een bericht via hobbykwekerijsephora@hotmail.com of via Messenger op facebook.