Vuurwerk (schrikken)

Met oud en nieuw en vaak nog eerder wordt er vuurwerk afgestoken. Uiteraard kan je vogel hier erg van schrikken. Wat je kan doen (indien mogelijk) om het schrikken minder erg te maken is om de televisie op een kanaal te zetten waar geen vuurwerk wordt afgestoken, of zet de radio aan. Je kan ook Youtube aanzetten. Zet verder het licht aan en zorg ervoor dat ze niet naar buiten kunnen kijken. Haal hem rond dat tijdstip ook niet uit de kooi. Indien je een erg volle kooi hebt haal dan overdag de spullen eruit waar je vogel zich aan kan bezeren.
Wat je ook kan doen is een deel van de kooi overdekken met een doek zodat ze het vuurwerk niet zien. Let hier dan wel op dat dit niet te verstikkend is. Is de vogel een doek niet gewend doe dit dan niet.

Probeer vogels die in de buitenvolière zitten in een binnenhok te plaatsen zodat ze niet naar buiten kunnen. Het liefst met licht en radio aan. Indien je vogel schrikt, haal hem dan niet meteen op of uit zijn kooi. Laat hem rustig bijkomen. Praat rustig en kijk anders of hij ergens rustiger staat. Let er ook op dat er geen vuurwerkrook vanuit buiten naar binnen kan komen. Als je gaat gourmetten, fonduen of gaat frituren plaats je vogels dan in een andere ruimte.