Huisvesting

Je kunt valkparkieten op verschillende manieren houden:

– in een binnenvolière
– in een buitenvolière
– in een kooi

De binnenvolièrespeelgoed valkparkiet
Binnenvolières zijn er in verschillende soorten en maten. Het voordeel van een binnenvolière is, dat je er meerdere valkparkieten in kunt houden. Kijk eens voor een gebruikte kamervolière op internet, dat kan je vele euro’s besparen.

Heb je bijvoorbeeld een binnenvolière van 1.80m hoog, kun je hier 4 valkparkieten in houden.

De buitenvolière
Buitenvolières kun je net zo hoog en breed maken als je zelf wilt. Het is echter niet zo eenvoudig om zelf een goede buitenvolière te maken. Belangrijke punten om op te letten zijn:

– de doorsnede van de mazen van het gaas (max. 19x19mm)
– de ingang, kan er geen valkparkiet ontsnappen als je naar binnen gaat?
– de inrichting, wat voor materiaal gebruik ik, en welke beplanting kan ik gebruiken?
– een binnenhok mag, maar de meeste valkjes blijven zomer en winter buiten slapen

De kooi
Let bij de aanschaf van een eenvoudige kooi op de afmetingen. Wil ik maar 1 valkparkiet, of later misschien een tweede (wat sterk aanbevolen wordt)? Aan te bevelen is om te kijken naar Montana kooien die al ruim van opzet zijn.

kooi valkparkietDe valkparkiet moet zich voldoende kunnen bewegen in zijn kooi. Hij moet met de vleugels kunnen klapperen om energie kwijt te kunnen, en hij moet kunnen klimmen. De voorkeur gaat uit naar een kooi met horizontale spijlen.

Voor alle soorten van huisvesting is de inrichting belangrijk. Hang de kooi of volière niet te vol met speeltjes en halve zitstokken. Mocht de valkparkiet ergens van schrikken, en wild gaan fladderen, kan hij zich daaraan verwonden.
Wissel de speeltjes af. Zo blijft het voor de valkparkiet interessant en raakt hij niet gauw uitgekeken op alle speeltjes die je gekocht hebt.
Richt de kooi of volière eerst eenvoudig in. Hang de voerbakjes het liefst zo hoog mogelijk, en niet onder een zitstok, ivm ontlasting. Denk je dat de valkparkiet er niet goed bij kan, dan kun je altijd nog dingen verplaatsen.

Meer over de inrichting van een kooi.