Kweken is de voorgaande jaren binnenshuis in een kamervolière gebeurd. In het jaar 2006 hebben wij beiden een buitenvolière gebouwd. Nu hebben wij ook de keus om de valkparkieten buiten te laten kweken.
Het kweken begint met een koppel dat al vrij lang bij elkaar is. De meeste koppels zijn al vanaf het eerste moment bij elkaar in een kooi gezet (na quarantaine). Als de vonk is overgesprongen en ze duidelijk niet meer zonder elkaar kunnen dan heb je een hecht koppel. De kans dat deze samen goed jongen groot kunnen brengen is dan ook groter.
Als de valkparkieten ouder zijn dan een jaar kijken wij of ze klaar zijn om te kweken. Het ene koppel heeft al voordat ze 1 1/2 jaar zijn een nest. Een ander koppel pas met twee jaar. Wij streven er wel naar om de pop ouder te laten zijn dan 1 jaar dan is de kans op legnood en het verlaten van de jongen kleiner. Om te zorgen dat het koppel in goede conditie is, is het hele jaar de voeding zo optimaal als mogelijk. Wij voeren beiden zaad als basisvoeding aangevuld met diverse groente fruit. Daarnaast kost het veel energie om te broeden dan voegen wij wat extras toe aan de voeding. Als het koppel niet lichamelijk in staat is om een nest groot te brengen hangen wij geen broedblok op of vervangen wij de eitjes.
Broeden
Pas vanaf het tweede ei wordt er gebroed. Met 4/5 dagen kunnen wij zien of een ei bevrucht is. Dat heet schouwen en gebeurt met een schouwlampje. Van dat moment is het afwachten hoe het gaat ontwikkelen. Elke dag houden wij de ouders in de gaten of alles goed gaat maar ook de eitjes. Gemiddeld broeden ze 18 dagen.
Deze controle van de ouders geldt uiteraard ook voor niet broedende koppels.
Hieronder is een kweekkalender/kweekschema te vinden van valkparkiet.com
Vanaf dag 1 dat een jong wordt geboren wordt alles mogelijk in staat gesteld om het tot een gezond valkje te laten opgroeien. Indien nodig springen wij dan ook bij. Vanaf de dag dat er een ei gelegd is zal dit in ons dagboek vermeld worden zodat een nieuwe eigenaar vanaf dag 1 alles kan volgen.
Meer over onze kwekerij.