De valkparkiet – overwegingen

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een valkparkiet wilt aanschaffen?

Allereerst: leuk dat je interesse hebt in een valkparkiet!
Valkparkieten zijn leuke, slimme vogels die redelijk eenvoudig te verzorgen zijn. Op onze website kun je hier alles over vinden:

Bijsluiter – de valkparkiet. In deze pdf kan je de basis informatie over valkparkieten vinden.
Voeding
Kooien

Toekomst
Houd er rekening mee dat een valkparkiet wel 15 jaar en ouder kan worden.  Als je op vakantie gaat kan je valkparkiet meestal niet mee. Er moet dus iemand zijn die voor je vogels zorgt. Woon je nog thuis maar ga je op kamers? Niet elke verhuurder staat huisdieren toe. Ga je samenwonen maar vind je partner de vogels niet leuk? Dat kunnen wij ons niet voorstellen, maar in zo’n geval is het niet aan te raden om een vogel te nemen. De irritatie aan het dier kan voor problemen zorgen. Of ga je binnenkort op vakantie, heb je een verbouwing of verandert er wat in de gezinssituatie dan is dat niet het juiste moment om een valkparkiet te kopen.

Groepsdieren
Tevens zijn het groepsdieren, dus beter houd je ze met minimaal 1 andere soortgenoot. Houd hier dan ook rekening mee met de aanschaf van een kooi.
Wil je een mannetje en een vrouwtje (pop) samen houden? De kans is groot dat ze samen een nestje jongen willen grootbrengen. Bereid je daar goed op voor door je in te lezen over kweken met valkparkieten, of door nepeitjes te kopen mocht je geen jonkies willen.

kroelen valkparkieten

Kosten
Een valkparkiet is tov hoe oud ze kunnen worden niet duur. Bedenk wel dat het aanschaffen van een kooi en de inrichting ervan wel aan hogere kosten zijn verbonden.
Vogels kunnen ook ziek worden. Denk aan een kropinfectie of bijvoorbeeld een beschadigde vleugel, hiermee moet je wel naar een vogel/dierenarts. Hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden.

Verzorging

Ruimte
Een valkparkiet heeft vleugels, dus vind het ook fijn dat hij dagelijks een stukje in de kamer kan vliegen. Heb je huisgenoten die dit eng vinden, zul je al een aparte ruimte moeten hebben waar wel gevlogen kan worden. Tevens moet je er op letten dat zo’n valkje een leuk speeltje is voor een hond of kat, een harde beet is dodelijk!
Een goede kooi is een grote kooi. Deze neemt natuurlijk aardig wat ruimte in in de huiskamer. Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed.

Tijd
Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden. Ben je veel van huis, dan zal je merken dat je valkparkiet steeds angstiger gaat reageren als je bijvoorbeeld langsloopt of eten gaat geven. Regelmatig (liefst elke dag) bezig zijn met je valkparkiet (later een tweede) zorgt er voor dat de vertrouwensband blijft en groeit.

Schoonhouden
Valkparkieten geven stof af. De hele dag door. Vooral electrische apparaten trekken dit stof aan. Regelmatig stofzuigen is daarom zeker aan te raden. Het stof is enigszins te beperken door je valkparkieten regelmatig een douche te geven. Een tamme valk kan mee met jou onder de douche, niet in de volle straal natuurlijk, vind je valkparkiet dit niks dan kan het ook met een plantenspuit.

Stof door valkparkieten

Bovenstaande foto is gemaakt nadat 2 kweekkooien met in elk 2 valkparkieten een dag en een nacht in de bijkeuken hebben gestaan. Zoveel stof kunnen ze verliezen.
Natuurlijk hebben valkparkieten ook ontlasting. Ze ontlasten vrij vaak, en het maakt ze niet uit waar. Een doos met schoonmaakdoekjes is geen overbodige luxe. En ben je zuinig op je nieuwe bankstel of tshirt? Leg er een plaid overheen en trek een oud vest aan.
Valkparkieten maken rommel. Het zijn geen nette eters. Zijn ze op zoek naar dat ene lekkere zaadje, schuiven ze de rest opzij. Of ze hebben ruzie om het beste plekje om te eten, dan stampen ze gewoon door de voerbak heen. Groente is lekker, maar je kunt het ook slopen of op de grond gooien. Opruimen, daar doen ze niet aan.

Slopers
Valkparkieten zijn echt slopers. Alles wat stuk kan, vinden ze interessant. Houten meubelen, planten, papier, maar ook de kabels van je tv en de loodrand in je gordijn. Je moet ze dus altijd in de gaten houden en alles goed weg werken zodat er geen gevaarlijke (of dodelijke) situaties ontstaan.

Geluid
Valkparkieten maken geluid. Een valkparkiet zal zich snel aan je ritme aanpassen. Hij weet hoe laat je uit bed komt, hoe laat hij eten krijgt, hoe laat je naar je werk/school gaat. Duurt dit te lang, dan zal hij je motiveren om op te schieten.

Ben je aan het einde van deze tekst gekomen en ben je nog net zo enthousiast? Of heb je nog vragen? Stuur ons gerust een bericht via de facebookpagina of vul het contactformulier in.