Voeding (basis)

Voeding
Naast een goede kooi, speeltjes en stokken is voeding zeer belangrijk.

Water
Geef elke dag vers water (niet te koud en bij warmte vaker) aan je valkparkiet en maak geregeld het drinkbakje schoon.

Zaden
Geef een gevarieerde zaadmengeling die geschikt is voor valkparkieten. Zonnepitten hoeven er niet in, mag wel maar ze kunnen hier snel te dik van worden. Deli Nature 68 is een goede zaadmengeling voor valkparkieten. Geef dan 15-20 gram zaad per vogel. Probeer gematigd te voeren zodat alle zaden worden opgegeten. Je kan ook speciale kiemzaden kopen en die laten kiemen. Hier zitten veel voedingsstoffen in, maar kan soms wel bederven. Was het dus goed en wees alert op bederving.

Eivoer
Mag ook regelmatig gegeven worden. Twee keer in de week een klein beetje is voldoende totdat ze een half jaar zijn. Als er jongen zijn dan wel elke dag voeren. Kijk op de verpakking hoe het gegeven moet worden, droog of met wat water.

Trosgierst
Dit is een lekkernij voor de vogels. Geef dit maximaal 1-2 keer per week of om tam te maken en ze zo te lokken. Als ze jongen hebben mag dit dagelijks.

Kruiden, Groenten en Fruit
Klik hier voor de gehele lijst. Niet iedereen geeft fruit ivm het gisten. Zelf geven wij wel kleine hoeveelheden. Haal dan wel de pitten uit het fruit dat je geeft, was het goed en laat het niet te lang liggen.

Mineralen en kalk
De volgende producten zijn van belang voor de opbouw en onderhoud van het skelet:
Sepia – de schelp van een inktvis. Hier knabbelt de valkparkiet aan, en scherpt zo ook zijn snavel.
Mineraal of kalk blokje – bevat goede mineralen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet.

Maagkiezel en grit

maagkiezel valkparkiet

Maagkiezel

grit valkparkiet

Grit

Maagkiezel zijn kleine steentjes of keitjes die de vogels opnemen en welke langere tijd in de maag aanwezig zullen blijven.
De kiezels zorgen voor het fijn malen van de zaden in de maag en slijten maar heel langzaam en kunnen dus geruime tijd in de maag aanwezig blijven. Het schijnt inmiddels achterhaalt te zijn, maar zelf geven wij het nog wel.

Grit daarentegen is gemaakt van allerlei schelpen van schaaldieren en heeft maar een heel beperkte maaleffect. Grit slijt ook snel af en wordt dan via de normale weg weer afgescheiden. Grit moet men dus ook niet zien als vervanger van maagkiezels. Let er op dat dit niet teveel wordt gegeten.

Grit wordt gegeven omdat het de bron is van calcium (kalk) en dient voor het opbouwen en onderhouden van het skelet. In de broedtijd dient het ook als bron voor de aanmaak van de eierschalen. Grit kan men ook vervangen door o.a sepiaschelpen en kalkblokjes.
Zelf geven wij standaard grit en maagkiezel gemengd in een los bakje ipv door bijvoorbeeld zaad gemengd.

Probeer grit en kiezel te vinden waar GEEN houtskool en roodsteen in zit, dit is niet zo goed voor de valkparkiet (merk F. Thijssen’s ).

pellets valkparkietenPellets (keuze)
Een pellet is een samengeperste korrel waarin alle voedingsstoffen zitten die een valkparkiet nodig heeft.
Je kunt er ook voor kiezen om je valkparkiet pellets te voeren ipv zaden. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je je valkparkiet naast de pellets ook gewoon nog zaadvoer, groente, fruit, en af en toe wat eivoer en trosgierst geven, alleen mag dat niet meer tot de hoofdvoeding bestaan.
Wanneer je pellets geeft, dienen deze 75% van de hoofdvoeding te zijn. De andere 25% zijn dus eerdergenoemde extraatjes. Zo kun je je valkparkiet evengoed afwisseling in de voeding geven. Wil je overstappen naar pellets vraag dan naar een overstapplan. Je kan niet direct volledig overstappen op pellets. Het wennen aan pellets is een proces wat een lange tijd kan duren.

Als je eraan gaat beginnen is het belangrijk om eerst te weten hoeveel gram je valkparkiet op dit moment aan zaad eet. Weeg dan elke dag om te zien hoeveel er gegeten is.  Wellicht vind je valkparkiet het lekkerder om eerst het met iets samen te eten met iets wat ie graag lust. Of wellicht eet ie altijd met je mee en kan je het zo aanbieden. Als tussenstap kan je ook Nutri- Berries aanbieden. Nutri-Berries zijn gepelde zaden en voedingstoffen aan elkaar geplakt in één berrie, inclusief vitamines en mineralen.

Let op: Verliest de valkparkiet meer dan 10% aan lichaamsgewicht dan je schema even aanpassen. Als je een hele groep hebt dan is het lastig om te bepalen hoeveel er gegeten is. Je zou dan naar de ontlasting kunnen kijken of er genoeg gegeten is. Te donkergroen of zelfs zwart dan direct meer zaad aanbieden.

Wat mag je wel en niet geven aan je valkparkiet?
Er zijn diverse groenten, fruit en kruiden die je met een gerust hart aan je valkparkiet kan geven. Kijk voor een volledige lijst inclusief bloemen en planten hier.

Uiteraard zijn er ook etenswaren die niet geschikt zijn voor je valkparkiet. Die lijst is op deze pagina te vinden.

Overige
Van brood kan je kleine stukjes af en toe geven. Let er wel op dat er niet teveel zout in zit. Je kan beter oud bruin brood geven dan wit brood. Geef verder geen voeding waar veel zout of suiker in zit, zoals chips, chocolade, zoute pinda’s enz.

Groente en fruit valkparkiet