Desinfecteren

Houd je aan de volgende stappen als je gaat desinfecteren.

schoonmaken kooi valkparkiet– Verwijder alle vogels uit de behuizing voordat je ontsmettingsmiddelen gebruikt. Zorg ervoor dat je ze in een ruimte plaatst met frisse lucht, zodat ze niet in contact komen met dampen van het desinfectiemiddel.
– Gebruik alleen desinfecteermiddelen in goed geventileerde ruimten, en volg de instructies op het etiket om een veilig gebruik te garanderen.
– Boen en spoel alle oppervlakken totdat ze fysiek schoon en vrij van organisch afval (uitwerpselen, urine, afscheidingen, bloed, strooisel, voedsel, stof) en wasmiddel zijn, voorafgaand aan het gebruik van ontsmettingsmiddel. Zorg ervoor dat alle gereedschappen die u gebruikt om fysiek te reinigen gemaakt zijn van materialen die kunnen worden gedesinfecteerd. Een goede keuze is een plastic borstel, een slechte keuze is een spons.
– Verdun je ontsmettingsmiddel, op de juiste manier en zorg ervoor dat het tenminste gedurende 30 minuten in contact blijft met de oppervlakken die gedesinfecteerd moeten worden.
– Zet zitstokken en andere accessoires voor ten minste 30 minuten in een behoorlijk verdunde desinfecterende oplossing.
– Spoel daarna alle oppervlakken, voerbakken, etc. grondig na tot ze vrij zijn van resten desinfectiemiddel.
– Als een bedreiging van ziekte aanwezig is, herhaal het dan een tweede keer. En gebruik een ander geschikt desinfectiemiddel, als het eerste ontsmettingsmiddel niet effectief was. Gebruik nooit chloorverbindingen en formaline (formaldehyde) samen of onmiddellijk na elkaar omdat hun combinatie gevaarlijke kankerverwekkende stoffen kunnen vormen.
– Nogmaals laat het desinfectiemiddel goed inwerken en spoel daarna grondig om alle resten te verwijderen. Laat alles drogen (bij voorkeur in de zon) voorafgaand aan de terugkeer van de vogels in de behuizing.
– Vergeet niet om de binnenkweekruimte of het gebied rond de behuizing van de vogels ook schoon te maken. Indien je binnen stofzuigt, spuit dan de stofzak voor en na gebruik in met een ontsmettingsmiddel om virussen te doden.