Aanschafspunten kopen valkparkiet

Van plan om een valkparkiet te kopen?
Hier moet je opletten:

* De houding van de valkparkiet. Hij mag niet bol zitten en een zieke indruk maken.
* De ontlasting. Dit moet vast zijn, donkergroen en met een beetje wit.
* Kijk naar de veertjes rond de cloaca of die mooi schoon zijn.
* De slaaphouding. Praktisch alle valkparkieten slapen op één pootje, met de kop tussen de veren. Ook in ontspannen toestand zit de valkparkiet op één poot.
* Het verenkleed. Een gezonde valkparkiet verzorgt zijn veren goed. Vieze of beschadigde veren is geen goed teken.
* De neusgaten. Deze moeten klein en rond zijn, vervormingen kunnen duiden op een (chronische) luchtwegaandoening.
* De ogen moeten helder en schoon zijn. Een oogontsteking kan duiden op allerlei vervelende onderliggende infecties, zoals papegaaienziekte.
* Kan hij zelfstandig eten of zit hij nog in het blok? Let op met handopfok valkjes!

borstbeen valkparkiet

De zwarte lijnen geven de plaats van de borstkam aan. Het borstbeen zit bovenaan. Bron www.valkparkiet.com

* Heeft hij een vaste voetring? Dit is niet verplicht, maar door middel van ringen kun je zien van welk jaar de valkparkiet is. Dit is handig als je een jong valkje wil kopen.
* Voel aan het borstbeen, deze mag niet scherp aanvoelen, maar juist vlezig.
* De alertheid van de valkparkiet. Hij moet op zijn omgeving, de andere valkparkieten en op jou reageren. Een zieke valkparkiet gaat stil en alleen in een hoek zitten. Neem de tijd om de valkparkiet te observeren.
* Kijk of alle nagels en tenen aanwezig zijn. Als een valkparkiet een nagel of teen mist heeft hij minder grip op de zitstokken, en kan het problemen geven met de paring.
* Kijk naar de leefomgeving, dit moet er netjes uitzien.
*Als je een valkje koopt wat “tam” is, laat de verkoper dat dan ook showen! Dan weet je zeker dat je een tamme valkparkiet koopt, en sta je niet voor verrassingen als je thuis komt!
* Zet het valkje bij thuiskomst niet meteen bij de andere valkparkieten, maar houd hem eerst zes weken in quarantaine. Mocht de valkparkiet ziek zijn, uit dit zich vaak na het vervoer en de verhuizing, omdat dit stress met zich meebrengt. Stress verlaagt namelijk de weerstand. Ook kun je de valkparkiet ontwormen tijdens deze quarantaine. Dit is geen moeten, maar wordt dan uit voorzorg gedaan.

* HEEL BELANGRIJK
Mocht je twijfels hebben, koop het valkje dan niet omdat je anders voor niks bent gekomen. Koop ook niet uit medelijden, omdat het bijv onder slechte omstandigheden wordt gehouden. Op deze manier kan de kweker gewoon doorgaan met zijn praktijken. Kijk eerst rond naar een valkje. De eerste de beste kopen kan verkeerd uitpakken.