Benodigdheden

Indien je een valkparkiet gaat aanschaffen denk dan aan de volgende benodigdheden die je kan kopen. Hieronder volgt een korte samenvatting van al onze pagina’s. Handig als je nog om spullen moet voor je valkparkiet.

De valkparkiet zelf
Koop een valkparkiet bij een bekende kweker of laat je goed informeren. Wellicht kan je lezen bij recensies of zoeken op een kwekerslijst.
Lees ook de punten over de aanschaf waar je op moet letten als je gaat kijken voor een valkparkiet.

De kooi en bodembedekking
Zorg ervoor dat je een kooi/voliere koopt die ruim genoeg is voor uiteindelijk (minimaal) 2 valkparkieten 60x60x100 (breedte x diepte x hoogte in cm ). Een kamer volière of een grote Montana kooi zijn prima kooien voor een valkparkiet. Het zijn echte knagers dus een houten kooi is niet aan te bevelen.
Koop bodembedekking voor de kooi zoals corbo, beukensnippers of zeoliet. Deze producten nemen het beste vocht op.

Corbo

 

Beukensnippers

 

Zeoliet

Drink en voerbakken
Meestal zit bij een kooi al een drink en voerbakje. Indien je die nog niet hebt raden wij rvs bakjes aan die je makkelijk kunt schoonmaken. Zorg voor voldoende bakjes in de kooi.

Rvs voer drinkbakje


Speelgoed

Valkparkieten zijn echte knagers denk hierover na als je speelgoed koopt. Knip de rafels ook van touwen af en was even goed het nieuw gekochte speelgoed. Een spiegeltje raden wij niet aan vanwege het obsessieve gedrag.

Stokken

De stokken die standaard erbij worden geleverd zijn vaak niet dik genoeg. Koop houten stokken of gebruik stokken uit de natuur (fruitboomtakken en wilgentakken, geen treurwilg) waarbij de poten driekwart om de stok heen kunnen. Koop geen plastic stokken of schuurpapier die je er over heen kan schuiven. Dat slijt nl niet alleen de nagels, maar ook de zooltjes.

Meer over de inrichting van de kooi kan je hier vinden, maar let ook op de bijhorende gevaren in de huiskamer.

Voeding
De basis bestaat uit het volgende:

  • Een goede zaadmengeling (weinig zonnepitten erin, Deli Nature 68 bijvoorbeeld) voor grote parkieten
  • Sepia schelp
  • Een bakje met grit en maagkiezel gemengd
  • Eivoer (dit kan je om de 2 weken een klein beetje geven)
  • Trosgierst of andere lekkernij zoals een snoepstengel. Dit mag niet standaard opgehangen worden, geef dit spaarzaam
  • Mineralen of kalkblok
  • Groente mag je voldoende geven. Fruit kan echter snel gisten dus geef dit in kleine hoeveelheden en gooi dit tijdig weg.
  • Pellets, dit kan je er altijd bij geven en eventueel steeds meer bijvoeren.

Een uitgebreid verhaal over wat je wel en niet mag geven kan je hier vinden.

Vervoersmiddel
Je kan je valkparkiet op meerdere manieren vervoeren. Wel dient dit veilig te gebeuren. Het meeste wat gebruikt wordt is een kleine kooi, een loper of een knaagdiertransportbox. Koop wel de grootste knaagdiertransportbox die er is. Leg op de bodem wat bodembedekking voor het glijden, gebruik hiervoor geen doek ivm het haken van de nagels.

 

Transportkooi

Loper

Knaagdiertransportbox

Zoek je nog een aantal benodigdheden? Zoek dan eens op de verkooppagina hieronder in het zoekveld: