Kerst en veiligheid

Bron: nieuwsbrief van Thiely de Moor

Veilig Kerstfeest, ook voor uw Papegaaien en andere huisdieren:

Voor de meeste mensen is Kerst genieten…van familie en/of vrienden, kerstdiners, de kerstversiering. Toch is het ondanks deze gezellige drukte belangrijk een aantal dingen goed in de gaten te houden, in het belang van de veiligheid van uw papegaaien/dieren Daarbij valt te denken aan de volgende zaken:

Kerstversiering
Als uw papegaai los is ,in de kamer bij uw kerstboom kan komen, pas dan op voor :

Lametta dit zijn goud of zilverkleurige, lange glimmende sliertjes, die als versiering in de kerstboom worden gebruikt. Ze vallen vaak uit de boom en liggen dan in de kamer vrij voor ieder dier om op te eten ! Deze vrolijke versiering kan echter voor darmverstoppingen zorgen. Kerstballen zijn bijna onmisbaar in een kerstboom, maar eenmaal uit de boom geslagen,( doordat ze er in vliegen) kunnen de scherven behoorlijk vervelende snijwondjes in de poten van uw dieren /papegaai veroorzaken. Zelf kan ik zeggen dat Max nooit in de vier jaar dat hij kerst mee maakt tegen de boom is gevlogen maar toch ieder jaar denk ik er wel aan en kijk ik extra uit.

Engelenhaar kan een allergische reactie tot gevolg hebben, zoals acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het haar in aanraking zijn geweest. Raadpleeg in dat geval uw dierenarts, want bij zwelling van de keelslijmvliezen bestaat de kans op verstikking.

Brandende kaarsen of houdertjes met aroma-olie kunnen tot brandwonden leiden, maar ook bij het omgooien ervan kan heet kaarsvet/olie op uw dier terechtkomen. Ik vertelde jaren terug het verhaal van onze Max die in mijn schaal met olie vloog waar ik waxine kaarsjes in had. Plons daar lag hij en dat was paniek. Gelukkig was dit zonnebloem olie en een natuurproduct , maar goed zijn veren waren maanden donker van kleur en het poetsen van de veren zorgde dat de ontlasting een paar dagen dun was. De stres en het verschieten hebben deze soort versiering bij mij tot het verleden gemaakt . Dus pas op.

Kerstplanten
De kerstster (Euphorbia pulcherrima), soms onterecht kerstroos genoemd, de ‘echte’ kerstroos (Helleborus niger) en hulst (Ilex aquifolium) zijn giftige planten.

Mocht uw papegaai/dier van bovenstaande planten gegeten hebben, kunnen de volgende ziekteverschijnselen optreden:

misselijkheid, speekselen, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Het sap van de kerstster kan blaren op de huid tot gevolg hebben.

Kerstboom
De naalden van de kerstboom zijn giftig, maar kunnen daarnaast ook de darmwand doorboren. Let daarom dus op . Indien er naalden in het drinkwater terechtkomen, kan dat niet meer gedronken worden, aangezien dat ook giftig is geworden. Ook het water waar de stam van de kerstboom in staat is giftig. Pas dus goed op dat uw papegaai /huisdier hier niet van kan drinken ! Ook het in de boom vliegen- klimmen vermijden .

Snoepgoed
Hierbij vormt chocolade het allergrootste gevaar voor de papegaaien In chocolade bevindt zich namelijk de stof theobromine. Theobromine komt voort uit de cacaoboon. Het heeft naast een stimulerende werking ook een irriterende werking in het lichaam. Het veroorzaakt onder andere een verhoging van de maagsecreties met mogelijke zweervorming. Het kan ook een irritatie van het spijsverteringskanaal tot gevolg hebben waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan. Braakneigingen en diarree zijn één van de gevolgen. Andere kenmerken zijn verhoogde nervositeit en opwinding; trillen; hijgen en uitvalsverschijnselen door verhoogde lichaamsactiviteit. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen en tast de hartspier aan, wat een versnelde onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. Daarnaast wordt de ademhaling sneller en trekken spieren samen tot epilepsie-achtige stuipen. De papegaai/ een huisdier als kat -fret-hond, zal veel gaan plassen door een stimulatie van de waterhuishouding in zijn lichaam en daardoor veel drinken met als gevolg braken. Theobromine wordt zeer moeilijk afgebroken door het lichaam van de papegaai waardoor het effect cumulatief is. Als de theobromine zich nog in de bloedsomloop bevindt wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van de stof en voert de afvalproducten af naar de nieren. De nieren worden hierdoor aangetast. De papegaai kan uiteindelijk sterven door een hart- of ademstilstand.Ook geld dit voor bvb kat hond fret en andere huisdieren. De concentratie theobromine varieert met het soort chocolade: banketbakkerschocolade bevat 28 mg per gram; pure chocolade bevat 16 mg per gram en melkchocolade bevat 2 mg per gram.

Voor een hond van 2,2 kg is een hoeveelheid melkchocolade van 113,4 g of een hoeveelheid fondantchocolade van 14,1 g giftig. Beide hoeveelheden chocolade bevatten 200 mg theobromine. Bij papegaaien / kleinere huisdieren liggen de hoeveelheden waardoor ze vergiftigd raken een stuk lager, ze hebben namelijk een veel sneller metabolisme en zijn kleiner. Let er dus goed op dat uw dier /papagaai nooit in contact kan komen met chocolade.

Hang eetbare dingen niet in de boom, zodat de dieren er niet bij kunnen . Zet geen schaaltje met chocolaatjes op tafel. Als u uw papegaai er al van verdenkt chocolade gegeten te hebben, kunt u het beste zo spoedig mogelijk contact opnemen met uw dierenarts. Er bestaat namelijk geen tegengif voor theobrominevergiftiging. Een vroege ontdekking en een maagspoeling om de chocolade te verwijderen is daarom erg belangrijk. Probeer daarbij de hoeveelheid en de soort chocolade (banketbakker/puur/melk/wit) te achterhalen.

Kerstdiner
Botjes zijn scherp en ongezond voor uw papegaai. Geef indien u een bot wil geven alleen een bot van kip. Verder vlees is voor uw papegaai slecht. Pas ook op voor tafel restjes. Vaak is het te vet en zeer ongezond.

Gourmetten en koken
De teflonlaag is een antiaanbaklaag die je vindt bij gourmetstellen, grills en koekenpannen. Deze kan bij oververhitting gevaarlijk zijn en kan zelfs leiden tot dode vogels. Lees hier meer over de anti aanbaklaag.