Zaden kiemen

Het is goed voor de vogels om wat zaad te laten kiemen.

Je kan zelf zaden samenstellen of je koopt een zak kiemzaden speciaal voor parkieten of duiven. Het voordeel van het kopen is dat de zaden zijn samengesteld om tegelijk te kiemen. De hieronder genoemde zaden hebben ongeveer een gelijke kiemsnelheid.

20160208_063223

Zaden komen uit

– vishennep
– rode dari
– witte dari
– raapzaad
– radijszaad
– zwart slazaad
– kadjang idjoe
– tarwe

In gekiemde zaden zit: ijzer, magnesium, koper, calcium fosfor en de volgende vitamines: B2, B5, B6,C en D. De kans bestaat wel dat er schimmels ontstaan of verzuring en dit kan leiden tot problemen in de darm of kropverzuring. Het is snel bederfelijk en kan dus niet lang bewaart blijven.

zaden kiemen

zaden kiemen

Hoe werkt het:

– Zorg dat je een kiemapparaat hebt of doe het zelf met een zeef.
– Doe je kiemzaden in een zeef en zet die onder water in een gevulde pan/bak. Gemiddeld heb je 5 gram nodig per valkparkiet.
– Laat de kiemzaden 20 uur in het water liggen. Na twintig uur hebben ze voldoende water opgenomen.
– Gooi al het water weg en spoel ze goed na met water. Laat ze vervolgens uitlekken in de zeef.
– Vanaf nu spoel je regelmatig 3/4 per dag even de zaden door en laat je ze elke keer uitlekken. Ruik aan de zaden om te bepalen of er geen verzuring is opgetreden.
– Na maximaal twee dagen kan je bij de zaden zien dat ze gaan kiemen. Zodra ze 1 mm zijn kan je het voeren. Des te langer je wacht, des te minder voedingsstoffen erin zitten.

Binnen enkele uren moeten ze de zaden op hebben en haal je de zaden weg. Als je het in de koelkast bewaart dan kan je het nog een halve dag bewaren.